Monday, April 24, 2006

Ayat seerti

Korang penah tak belajar pasal ayat seerti masa kat sekolah dulu? Ala kalau korang tak penah belajar memang sah le korang tak penah gi sekolah. Untuk memudahkan pemahaman korang dalam penggunaan ayat seerti ni, meh kita explore sikit pasal ayat seerti yang aku yang selalu aku praktikkan dalam hidup aku.

1. Bila boss aku kat Houston tanya pasal keje yang dia suruh buat semalam

Aku: Eh I baru je email kat you! Cuba check balik email you, kalau tak dapat gak bagitau ...(lepas ditranslate)
Maksud yang seerti dengannya: Halamak! terlupa nak buat la, nanti I submit petang sikit boley?

2. Bila consultant company aku cuba mintak no. handphone aku

Aku: Ok nanti I SMS kan kat you
Maksud yang seerti dengannya: Takkan aku nak kasi no. handphone aku? nanti kalau ko mintak payment, tak mampus aku?

3. Bila kawan aku ajak datang rumah dorang

Aku: Aku sebenarnya dah lalu dah area depan umah ko tu tapi ntah cam ner terlajak lak masuk highway. Pastu dah susah nak pusing balik. Tu yang tak dapat datang umah ko tu..
Maksud yang seerti dengannya: Sorry le geng aku tertido la kat umah, tu pasal le tak dapat datang!

4. BIla ada end-user kat tempat keje aku yang salah key-in data dalam system yang aku maintain

Aku: Tak pe la kak, sekali sekala kita kena la belajar dari kesilapan
Maksud yang seerti dengannya: Apa kata akak rebus je PC ni pastu telan air dia, cuba nengok bleh pandai dak pasni?

5. Bila wife aku shopping sakan sampai terlebih dari yang sepatutnya

Aku: Abang sebenarnya tak kisah kalau xxxxx beli benda ni tapi kan baik kalau tunggu hujung bulan sikit baru la beli menda2 gini
Maksud yang seerti dengannya: Ni je ke beli? Habis tokeh kedai tu takmo dibeli sekali?

6. Bila boss aku kat KL ni, tanya pasal report yang dia suruh buat minggu lepas

Aku: I tengah print kan report tu, nanti jap lagi I kasi
Maksud yang seerti dengannya: Hah report? Aiseymen.. apa pun tak siap lagi nih!

7. Bila korang tanya napa dah lama tak apdet blog

Aku: Lor aku dah lama dah apdet blog aku tu.. mungkin ada problem kat memana kot.
Maksud yang seerti dengannya..opss perlu ke aku citer kat sini? tehehe