Friday, April 14, 2006

Handphone aku

Entry kali ni aku nak bercerita sikit pasal semua handphone yang penah aku pakai dalam hidup aku. Actually aku ni bukan la gila sangat nak explore menda2 canggih zaman sekarang ni. Pakai MMS pun aku tak reti sebenarnya, apatah lagi nak tengok TV dalam handphone. Aku cuma suka pakai handphone yang aku rasa canggih untuk kepuasan diri sendiri. Ramai gak member aku yang pelik ngan perangai aku yang suka bertukar handphone. Sampaikan ada yang bertanya aku ni ada bukak kedai handphone ke? Hehehe..gitu la giler aku. Wife? kekadang dia tu bising gak tapi setelah dirasuah ngan handphone baru, pastu senyap le dia. Alah orang pompuan ni setakat mana la sangat marah nyer..kan..kan..kan..

Blackberry 7730

Ni handphone aku yang terbaru. Actually handphone ni bukan aku punya tapi opis aku yang kasi. Gunanya selain dari jawab call, menatang ni jugak boleh terima email dan nengok internet. Bestkan? tapi yang boring nya saiz menda Allah ni, besar yang amat. Korang penah buat call pakai piring tak? Ha macam tu yang aku rasa bila pakai handphone ni. Nak tekan no. pun susah sebab keypad dia rapat sangat. Dah le tu nak nengok miss call pun payah sebab memacam button kena tekan...adeh! Yang lawaknya aku ni pakai handphone canggih2 tapi no. handphone aku sendiri pun tak aku ingat! Kalau ada orang yang tanya, aku cuma ingat 012-273.. dan lepas tu aku terpaksa cari business card aku sebab dalam tu ada tertulis no. handphone ni. Aku malas nak ingat no. handphone ni sebab aku cuma gunakannya untuk tujuan yang berkaitan ngan keje je. Kalau untuk tujuan personal, aku lebih suka pakai private line aku.

Motorola Razor V3

Handphone ni aku beli tahun ni. Aku beli sebab dia nipis tapi kalau nengok dari segi kecanggihan, handphone ni memang hampeh. Memula tu wife aku bising gak, katanya kalau tak suka jangan le bazirkan duit beli tapi bila aku sedekahkan handphone ni kat dia kemain suka lak dia.... eleh sebelum tu kemain garang lagi dia.

Sony Ericsson w800i
Handphone ni aku beli tahun lepas dan ni actually handphone ke 2 aku sekarang ni. Memula terpandang handphone ni dalam suratkhabar aku rasa tak sabar tul nak beli. Kira macam cinta pandang pertama la kekononnya. Kalau orang lain beli handphone untuk buat atau receive call tapi aku lak pakai handphone sebab nak dengar lagu! Memang tak dinafikan bunyi dari handphone cukup superb. Tak rugi aku garu kepala bila poket dah kosong pas beli handphone ni.


Nokia 6510
Handphone ni lak termasuk dalam kategori handphone favourite aku. Walaupun dia model lama tapi aku cukup suka ngan handphone ni sebab dia kecik. Masa aku beli handphone ni, aku siap bawak tidur lagi sebab terasa excited sangat sampaikan bini aku tanya "Abang ni handphone pun bawak tido ni, tengah nunggu girlfriend abang call ke? Baik abang cakap sapa pompuan tu?" Adeh orang pompuan ni susah tul la bila dah cemburu sangat.


Sony Ericsson T610
Yang ni pulak aku beli lepas handphone lama aku hilang. Takde apa sangat yang canggih pasal handphone ni cuma lawa je lebih. Lama gak aku pakai handphone ni sampai la tahun lepas dia rosak sebab anak aku, si Ajit tu gigit joystick handphone ni. Adeh pening tul ngan perangai anak aku yang sorang tu. Tension giler aku bila dengar handphone ni rosak. Jenuh gak la aku cuba nasib repair sendiri handphone ni tapi nampaknya dah macam tikus betulkan labu je. Untuk jadikan modal nak beli handphone baru, terpaksa la aku buat2 muka sedih depan wife aku. Kekonon pasni susah la hidup takde handphone, padahal dalam hati..yabebaduuuuu...boleh beli handphone baru!... hehehe. Selain dari buat dan receive call, handphone ni gak terbukti mampu dijadikan akuarium bila ada sekali tu aku secara tak sengaja tercelup handphone dalam air bila mandikan anak aku kat sungai. Bila tengok skrin handphone ni, lor dah bertakung air dalam tu. Jenuh aku cuba hantar repair kat kedai, tapi cina kedai handphone kat rumah takde sorang pun tau camner nak buat. Nasib baik aku boleh repair sendiri walaupun isi dalamnya dah lenjun. Sayangnya jodoh aku ngan handphone ni memang tak dapat bertahan lama.


Nokia 6610
Handphone ni best sebab nampak exclusive je pada aku. Tapi tak lama aku pakai handphone ni sebab dah dicuri orang. Terkilan tul aku masa tu sebab barang yang selalu aku jadikan modal untuk mengorat pompuan kini dah takde lagi. Tambah terkilan lagi pencuri yang mencuri handphone ni langsung tak mengucapkan timakasih kat aku sebab sudi bagi dia peluang curi handphone ni! Memang dasar tak kenang budi tul pencuri tu. Apa la salahnya tinggalkan note sikit "Timakasih kerana sudi mengizinkan saya mencuri handphone anda" sekurang-kurangnya sejuk sikit hati aku ni.

Nokia 3310
Handphone ni memang aku berkenan sangat2. Walaupun besar tapi bentuknya aku rasa cukup menarik cuma yang tak bestnya dia berat sikit sampaikan kalau aku pakai tracksuit kekadang rasa nak terlondeh pun ada bila aku masukkan handphone dalam poket seluar. Aku pakai handphone ni pun tak lama kerana secara tak sengaja aku berjaya membuktikan handphone juga, boleh digunakan untuk basuh kain bilamana aku terlupa nak keluarkan handphone dari poket seluar waktu basuh kain baju dalam washing machine. Tak caya? cuba la korang taruk handphone dalam washing machine bila basuh kain. Mesti bersih lain macam je kain baju korang !

Nokia 8210
Model yang ni pulak nampak cute je pada mata aku sampaikan anak aku sendiri pun kalau dapat handphone ni, jangan harap le dia nak kasi balik kat aku. Tension punya pasal terpaksa la aku belikan handphone mainan yang nampak serupa ngan handphone ni. Yang kelakarnya kekadang tu bila nak cepat gi keje, aku tak perasan aku terbawak handphone mainan anak aku gi keje. Aku cuma tersedar bila tetiba button handphone mainan tu ntah cam ner tertekan ngan sendirinya dalam poket seluar aku, pastu ada plak bunyi "Operator may I help you?" dalam poket seluar aku. Arghh..tension nyaaa..!!.

Nokia 3810
Handphone ni memang banyak sejarahnya dalam hidup aku sebab ni la handphone pertama yang aku pakai. Bangga giler weh bila dapat pakai handphone ni. Hatta kalau dah habis bateri pun, aku sibuk dok terhello-hello lagi depan orang untuk menunjukkan betapa canggihnya handphone yang aku pakai ni. Hehehe ..macam la aku sorang je yang pakai handphone dalam Malaysia ni. Walaupun handphone ni tergolong dalam handphone bersaiz kecil pada zamannya tapi dia ni berat sikit. Aku rasa kalau dibuat bahan untuk dibaling waktu dikejar anjing, mau mati anjing tu kalau terkena handphone ni. Aku benci pakai handphone beraerial ni dan ni la model beraerial yang terakhir aku pakai. Dah le terasa besar je bila dimasukkan dalam poket, pastu lak bila duduk kekadang boleh terkena tang anu adeh ... errr... terkena beg duit lah! Korang ingat apa? Ciss... pikir menda lain le tu..tehehehe